Vecka 25!

Igår startade vecka 25, är alltid ute med veckorapporterna någon dag i efterhand men det spelar väl inte så stor roll egentligen. Vecka 25 i alla fall, det är stort på något vis! Det känns betryggande att vår bebis med stor sannolikhet skulle överleva och klara sig bra om den föddes nu. Jag är med i en stor mammagrupp på nätet där alla väntar sina barn i februari. Igår natt föddes en liten pojke i vecka 25! När jag såg en bild på honom insåg jag hur stora (men samtidigt små förstås) de faktiskt är nu. Häftigt, men jag hoppas verkligen att vår bebis inte har sådan brådska ut!
 
Nu är bebisen 33 centimeter långt och väger ungefär 700 gram. Vårdguiden skriver att den kan knyta sin händer och ta tag i sina fötter. Och senaste veckan har det på flera vis börjat kännas att jag är gravid och att bebisen växer så att det knakar. Dels har rörelserna där inifrån ändrat karaktär, nu är det svårt för bebisen att röra på sig utan att det både känns och syns. För någon kväll sedan kikade jag på magen när det var full hålligång där inne och då syntes verkligen kroppsdelar där inifrån. Förut har det varit sparkar och puffar hit och dit, nu var det tydligt hur en liten miniperson drog sig runt längs insidan av min mage! Dessutom är rörelserna mycket högre upp nu, de närmar sig revbenen... Och, dels har jag haft  ont i vänstra höftområdet. Jag tror att det började efter att jag, i en lite oergonomisk ställning, målade bebisens vagga i måndags. Usch! Det är så svårt att veta mina begränsningar när jag inte riktigt hittar någon regelbundenhet i dem. Nu är det tack och lov bättre, men det gäller att passa sig för dåliga arbetsställningar eller påfrestande sysslor.
 
Men annars mår jag prima! Börjar känna mig lite mer otymplig och framtung, och det är faktiskt lite svårare att ta på sig strumpor och skor än det har varit tidigare. Och värre lär det bli! Senaste veckan har något hänt med mig psykiskt dessutom, något som handlar om anknytningen till bebisen och känslorna för den. Men jag tänkte skriva mer om det i ett separat inlägg.
 
Här kommer två bilder på min mage i vecka 25: